Briochedoughnuts med kolafyllning


13 st.

Kolafyllningen


½ dl strösocker

1 ½ msk vatten

1 dl mjölk

1 äggula

2 msk rörsocker

1 msk maizena mjöl

1 ½ dl grädde

10 g smör

1 nypa salt


Gör så här:


Dag 1:


1. Blanda strösockret och vattet i en tjockbottnad kastrull.

2. Rör om i kastrullen så att sockret löser upp sig.

3. Värm mjölken i en separat kastrull.

4. Koka upp sockerblandningen på hög värme tills sockret börjar bli bärnstensfärgat.

5. Tillsätt lite mjölk i taget och rör om emellanåt på låg värme.

6. Om sockret klumpar sig, rör om tills klumparna löst upp sig i mjölken.

7. Vispa samman äggulan, rörsockret och maizenan.

8. Tillsätt den varma kolamjölken i blandningen, lite i taget, och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.

9. Rör ner grädden i kolan och rör om tills kolan tjocknar på medelhög värme. Tillsätt smöret och saltet i kolan och rör om tills kolan fått en jämn konsistens. Tag av kolan från spisen och låt svalna.

10.Häll över kolan i en skål och täck med plastfolie.

11.Förvara i kylen över natten.


Brioche


2 dl vetemjöl

1 msk strösocker

1 nypa salt

7 g jäst

2 msk fingervarm mjölk

1 ägg

60 g rumsvarmt smör

ca 1 msk smör att smörja skålen.

5 dl matolja till att fritering.

2 dl strösocker att rulla munkarna i.


Gör så här:


Dag 1:


1. Blanda mjölet, socket och saltet i en skål i, med en köksassistent försedd med en flatblandare.

2. Smula ner jästen i blandningen, tillsätt mjölken och ägget.

3. Blanda ingredienserna i ca 5 minuter på hög hastighet till en deg.

4. Sänk hastigheten till medel och tillsätt några bitar av smöret i degen.

5. Upprepa tills smöret är väl inblandat i degen, ca 5 min.

6. Degen är klar när den är smidig och elastisk.

7. Placera briochedegen i en smord skål där den kan växa till dubbel storlek.

8. Täck skålen med plastfolie och ställ in skålen i kylen över natten.


Dag 2:


1. Lägg smörpapper på två plåtar.

2. Ta ut briochedegen ur kylskåpet och kavla ut degen på ett mjölat bakbord tills den blir 2 cm tjock. Stansa ut cirklar 5 ½ cm i diameter och placera ut på smörpappret.

3. Låt munkarna jäsa i 1–1 ½ timme eller till dubbel storlek.

4. Värm matoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme till en temperatur ca 180 g.

5. Testa med att lägga en liten brödbit i oljan och när den är gyllenbrun är det klart att fritera munkarna.

6. Lägg ner doughnutsen en i taget i oljan och låt dem friteras ca 1 minut på varje sida tills de får en gyllenbrun färg, använd en hålslev när du friterar.

7. Tag upp och låt dem rinna av på en tallrik med papper på.

8. För över munkarna till skålen med socker.

9. Strö strösocker jämt över hela doughnutsen.

10.Lägg över doughnutsen till en tallrik och låt svalna.

11.Upprepa hela processen med alla doughnutsen.

12.Stick in en vass kniv på sidan av varje doughnutsen för att skapa ett litet hål. Använd en liten rund tyll som du kan sticka in i doughnutsen från sidan för att fylla doughnutsen med kolafyllningen.

13.Doughnutsen skall kännas tung om den är helt fylld.

14.Godast att äta samma dag som de är gjorda.



Briochedoughnuts med kolafyllning

9 visningar