Krämig mandel- & päronpaj


12 bitar


Päron kokade i Cointreau

3 st päron

3 dl vatten

1 dl strösocker

4 msk citronsaft

1 dl Cointreau

2 msk vaniljextrakt

Gör så här:

1. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.

2. Koka upp vattnet, strösockret, citronsaften, Cointreaun och vaniljextraktet i en kastrull.

3. Lägg i päronen när blandningen har kokat upp och låt sjuda tills de är mjuka. Ta av och låt svalna.

4. Lägg päronen och spadet i en burk med tättförslutande lock och ställ in i kylen över natten.

Mandelkräm

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 ägg med rumstemperatur

1 ½ dlmandelmjöl

2 msk vetemjöl

1 msk vaniljextrakt

1 tsk bittermandelarom

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna i en matberedare.

2. Lägg fyllningen i en spritspåse och klipp av toppen av påsen.

Pajskal

3 dl vetemjöl

½ dl strösocker

100 g rumsvarmt smör

1 äggula

Dekoration

1 dl mandelspån

3 msk aprikossylt

röda vinbär

Gör så här:

1. Mixa vetemjölet, sockret och smöret.

2. Tillsätt äggulan och mixa till en fast deg.

3. Kavla ut degen och täck en rund form på 22 cm.

4. Ställ pajskalet i kylen under 10 minuter.

5. Picka skalet med en gaffel, vik aluminiumfolie runt kanterna och ställ in skalet på förgräddning längst ner i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Ta ut och ta bort aluminiumfolien runt kanterna.

6. Fyll det förgräddade pajskalet med mandelkrämen. Placera ut päronhalvorna och strö mandelspånen över pajen.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills den har fått en fin färg

8. Värm aprikossylten i en kastrull tills den har smält och pensla generöst på toppen av pajen.

9. Dekorera med röda vinbär.



Krämig mandel- & päronpaj

4 visningar