Krämig mandel- & päronpaj
12 bitar
Päron kokade i Cointreau
3 st päron
3 dl vatten
1 dl strösocker
4 msk citronsaft
1 dl Cointreau
2 msk vaniljextrakt
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.
2. Koka upp vattnet, strösockret, citronsaften, Cointreaun och vaniljextraktet i en kastrull.
3. Lägg i päronen när blandningen har kokat upp och låt sjuda tills de är mjuka. Ta av och låt svalna.
4. Lägg päronen och spadet i en burk med tättförslutande lock och ställ in i kylen över natten.
Mandelkräm
125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 ägg med rumstemperatur
1 ½ dlmandelmjöl
2 msk vetemjöl
1 msk vaniljextrakt
1 tsk bittermandelarom
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna i en matberedare.
2. Lägg fyllningen i en spritspåse och klipp av toppen av påsen.
Pajskal
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
1 äggula
Dekoration
1 dl mandelspån
3 msk aprikossylt
röda vinbär
Gör så här:
1. Mixa vetemjölet, sockret och smöret.
2. Tillsätt äggulan och mixa till en fast deg.
3. Kavla ut degen och täck en rund form på 22 cm.
4. Ställ pajskalet i kylen under 10 minuter.
5. Picka skalet med en gaffel, vik aluminiumfolie runt kanterna och ställ in skalet på förgräddning längst ner i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Ta ut och ta bort aluminiumfolien runt kanterna.
6. Fyll det förgräddade pajskalet med mandelkrämen. Placera ut päronhalvorna och strö mandelspånen över pajen.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills den har fått en fin färg
8. Värm aprikossylten i en kastrull tills den har smält och pensla generöst på toppen av pajen.
9. Dekorera med röda vinbär.
